پنج اولویتی که پیش‌رفت افغانستان را سرعت ‌می‌بخشد

ساخت وبلاگ

من امروز به رهبران ٧٠ کشور و نمایندگان ٢٠ سازمان بین‌المللی در کنفرانس بروکسل، در باره‌ی افغانستان پیوستم. گروه بانک جهانی یک‌جا با شریکان مشترک خود، وعده‌ی هم‌کاری دوام‌دار را برای مردم افغانستان می‌دهد، و این گروه یک پلان را طرح کرده تا کمک کند که امید افغان‌ها را برای صلح و رفاه، به نتیجه‌اى برساند.
افغانستان، یک راه طولانی را از سال ٢٠٠١ طی کرده و پیش‌رفت‌های مهمى را با وجود چالش‌های زیاد، در این مدت داشته است. میزان عمر متوسط مردم از ۴۴ سال به ۶٠ سال بلند رفته و هم‌چنان مرگ‌و‌میر مادران و کودکان، تقریبا به سه برچهار حصه کاهش یافته است. فعلا ١٨ میلیون افغان، به خدمات تلیفونی دسترسی دارند. درحالی که در سال ٢٠٠١ این رقم صفر بود. چالش‌های زیادى هنوز هم وجود دارد. طوری‌که ۴۰ درصد مردم افغانستان، از فقر رنج می‌برند و ۷۰ درصد دیگر بی‌سواداند.
این چالش‌ها با بدترشدن اوضاع امنیتی، برگشت پنج میلیون و ۸۰۰ هزار مهاجر افغان به کشورشان و بی‌جاشدن یک میلیون و ۲۰۰ هزار افغان دیگر در داخل کشور، بیشتر شده است. نزدیک به ۴۰۰ هزار افغان دیگر که هر سال به جمع کارگران می‌پیوندند، نیاز به وظیفه دارند. برای از بین‌بردن این چالش‌ها و آوردن صلح و رفاه برای آینده‌ی مردم افغانستان، پنج اولویت را شرح می‌دهیم.
۱- کمک‌های خارجی، رول مهم برای آینده‌ی افغانستان دارند. طوری‌که این کشور، وابستگی شدید به حمایت خارجی در سال‌های آینده خواهد داشت. کمک‌های بیشتر به مردم و کمک‌های زیادى که از طریق بودجه‌ی حکومت به مصرف می‌رسد، بسیار مهم است. این کمک‌ها نیاز است تا سرمایه‌گذاری عامه را تامین مالی کند و افغانستان را به طرف پیش‌رفت اقتصادی درازمدت حرکت دهد. هم‌چنان این حمایت می‌تواند استندردهای زندگی مردم را بهبودی بخشیده و فقر را کاهش دهد و درآمد کشور را بیشتر سازد، تا با گذشت زمان، مردم افغانستان کاملا خودکفا شوند. دورنمای پیش‌رفت افغانستان، بدون سرمایه‌گذاری، محدود خواهد ماند و خطرات جنگی بلند خواهد رفت.
۲- آینده‌ی افغانستان متکی به زراعت، سرمایه‌گذاری برای ظرفیت‌سازی مردم و مجهزساختن کارگران می‌باشد. ۶۱ درصد مردم افغانستان، درآمدشان را از طریق زراعت به‌دست می‌آورند. بهبود تولیدات زراعتی، یک راه اثرگذار برای بهبود درآمد و ایجاد فرصت‌های کاری است. سرمایه‌گذاری در سکتور معارف نیز رول حیاتی به استراتژی‌سازی دارد. زمانی‌که بیشتر مردم بی‌سواد و ۳ میلیون کودک از دسترسی به مکتب محروم باشند، رشد فراگیر ناممکن است. به هر حال، امضاکردن توافقات مهاجرت قانونی با کشورهای میزبان در راستاى این‌که مهاجرین بتوانند از طریق وظایف، حقوق رقابتی‌شان را به دست بیاورند، نیز می‌تواند فشارهایی را از بازار کار کاهش دهد. این کار، خواهد توانست حواله‌ی پولی را افزایش دهد و از ناامیدی‌ای که باعث پیوستن جوانان به صفوف جنگجویان شده، جلوگیری کند.
۳- استخراج معادن و هایدروکاربن (تیل و گاز) بالقوه، باید به حقیقت تبدیل شود. زراعت می‌تواند عامل پیش‌رفت شود و اشتغال‌سازی کند، اما فقط صنعت استخراج می‌تواند که به اندازه‌ی کافی درآمد حکومت را فراهم کند و صادرات کشور را افزایش دهد، تا باشد که کمبود ممکن در کمک‌های خارجی را جبران کند. حاکمیت بر صنعت استخراج با خطر جدی رو به‌رو است، اما این امر امکان دارد که با حمایت جامعه جهانی، درست مدیریت شود.
۴- هماهنگى منطقه‌ای با کشورهای همسایه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. توسعه‌دادن روابط تجارتی میان کشورهای منطقه می‌تواند تجارت حمل‌و‌نقل انرژی منطقه‌ای را تقویت کند و فرصت‌های صادرات تولیدات زراعتی و معدنی را فراهم سازد. با وجود آن، تجارت حمل و نقل انرژی در سطح منطقه و اتصال تکنولوژی معلوماتی میان‌منطقه‌ای، می‌تواند درآمدهای حکومت را نیز بیشتر سازد. سکتورهای کلیدی تولید، به‌شمول سکتور زراعت، برای تولیدات داخلی و استخراج معدن، باید در اولویت قرار داده شوند.
۵- و در آخر، حالت آسیب‌پذیری، ممکن است در افغانستان ادامه داشته باشد. ضعف نهادهاى امنیتی و جنگ‌های خشونت‌بار، در آینده‌ی نزدیک حل‌شدنى نیستند. اما با وجود این چالش‌ها، سکتور خصوصی می‌تواند سرمایه‌گذاری کند و حالت اقتصادی را بهبود بخشد.
سرمایه‌گذاری در نقل‌و‌مکان اجتماعی، برای حفاظت خانواده‌ها از خطرات درازمدت، مصایب و آفات طبیعی و خشونت‌ها، گزینه‌های ممکن‌اند. سرمایه‌گذارى روى پروگرام نقل و انتقالات، تقریباً سالانه ۲۵۰ میلیون دالر هزینه نیاز دارد، که می‌تواند ۵ درصد از جمعیت کشور را پوشش دهد و مشکل فقر را تا حدودی حل کند. دستیابی مردم افغانستان به رفاه و آرامش، ممکن است یک زمان طولانی را در بر بگیرد، ولی فعلا وقت مناسب است برای ما تا افغانستان را به‌سمت دستیابى به این اهداف حرکت دهیم.
به‌همین خاطر، بانک جهانی پلان دارد تا حمایت‌هاى پولی را برای افغانستان افزایش دهد و شرایط و امکانات را برای فراهم‌کردن تسهیلات لازم، غرض مجادله با خطرات، آماده سازد و اطمینان می‌دهد که سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی را با وجود حالات نابه‌سامان کشور، برای سرمایه‌گذاری در افغانستان تشویق کند.
ما علی‌رغم این همه چالش‌ها، کمک‌های خود را به مردم افغانستان ادامه می‌دهیم و کمک می‌کنیم تا آن‌ها در آینده، به‌پای خود بایستند و رفاه و زندگی صلح‌آمیز را برای خودشان آماده سازند.

منبع: هشت صبح

 

اقتصاد افغانستان...
ما را در سایت اقتصاد افغانستان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : eafghanistaneconomy0 بازدید : 622 تاريخ : شنبه 17 مهر 1395 ساعت: 0:15